Friday, 24 February 2012

Nasi Air Siam

Assalamualaikum...




Enrty kedua saya pagi ini berkenaan makanan pula. Entry pertama saya dah bercerita tentang kisah kehidupan. Resepi pagi ni ialah Nasi Air Siam. Resepi ni memang pebert saya nih...  saya sangat-sangat suka makan nasi air siam. Teringat pulak saya kepada arwah nenek dan datuk saya tinggal di Golok. Masa kecik-kecik dulu, pantang sekolah cuti saya akan bertapa rumah atuk ngan nenek. Seronok main ngan sepupu-sepapat di Thailand. Sampai tak mau balik. Dua atau tiga hari sebelum buka sekolah barulah saya balik. Sampai abah kena datang jemput balik Pasir MAs, itu pun menyorok bawah meja sebab tak nak abah nampak, konon-kononlah tu, boleh selamatkan diri dari balik rumah.haaaaa..Masa tu hampir setiap hari saya beli nasi air nih. Kedai tu pulak dekat jer ngan umah nenek.

Seronok betul bila teringat kisah silam masa kecil-kcel dulu..!!! Anda semua pun mesti seronokkan kalau teringat zaman kecil dulu. Main jer dari pagi sampai malam. Oklah resepi ini, saya godek-godek kat internet.  Cari kat New Zealand nih manalah ada Nasi Air cik kioh oiiiii.. Nak makan nuh hah, pergi dapur masak sendiri. Padan muka, dulu pemalas sangat nak masak..heeeee.



Jomlah kita jenguk resepi Nasi Air Siam. Resepinya pun tak susah sangat. Terima kasihlah pada tuan punya resepi nih. Saya copy paste je resepi ni yer.

NASI AIR SIAM
Recipe is inspired and taken from http://www.facebook.com/note.php?note_id=122408557775225

Senang dan Sangat Sedap!! Resepi dari sempadan Kelantan dan Terengganu. Sila baca dulu semua arahan dibawah sebelum membuat. Sila tanya saya kalau anda tak faham. Selamat Mencuba.

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

Nasi - dimasak sedikit lembik
Daging - 1/2 kilo
halia - 5 inch -ditumbuk lumat
cili padi (hijau atau merah) - segenggam
cuka makan - 3 atau 4 sudu besar
garam,gula sesedap rasa

BAHAN TAMBAH

ikan bilis - digoreng garing
bawang goreng
bihun - 1/4 dari plastik. Dibasuh dan sejat. Digoreng dalam minyak
air lada (cili) - sila rujuk cara membuat
daun sup - dihiris halus-halus
limau nipis/limau kasturi - di potong (utk diperah semasa makan)
**bahan tambah ini-perlu dihidangkan dalam bekas berasingan. Memudahkan anda untuk menambah apa yang anda suka ketika makan.

Cara-cara

Masak Nasi seperti biasa cuma lebihkan air sedikit.

Daging tersebut -dipotong besar-besar dan direbus dlm air yang banyak. Setelah masak - Air daging tersebut dipanaskan semula dan ditambah garam dan gula sesedap rasa. Kalau rasa tak cukup utk seisi keluarga (bagi yg suka kuah byk) boleh tambah air lagi.

Daging yang direbus tadi - dipotong/disiat kecil-kecil dan digaul dengan halia. Seterusnya digoreng hingga garing.

Air lada - Cili padi ditumbuk lumat. Masukkan ke dalam mangkuk kecil-tambah cuka, gula dan garam sesedap rasa.

Semua sudah siap. Bolehlah ambik satu senduk-masukkan air daging-masukkan semua bahan tambah-gaul2kan semuanya-MAKAN-kalau tak cukup pedas-tambah air lada :).

TIP- bahan yang perlu digoreng ialah - bihun, ikan bilis, daging. Anda perlu menggoreng ikut aturan bihun-ikan bilis-daging. Kalau goreng daging dulu nanti-serdak dari halia tersebut akan bercampur dgn bihun atau ikan bilis.

CARA MAKAN- ambik nasi sesenduk-masukkan air daging yang tengah panas tu-kemudian di masukkan segala bahan tambah. Sedap dimakan panas-panas apalagi kalau semakin pedas. Jaminan 100% sedap!


1 comment:

  1. Rindunyaaaa nak makan ni😢😢😢
    Kt tempat lain susah nak jumpa. Tq sudi share resepi nti nk cuba buat.

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete