Saturday 25 February 2012

Apple Pie

Assalamualaikum....

Selamat malam dari Auckland. Kat sini dah pun pukul 10.34 malam. Aduhhh mata saya sangatlah mengatuk, tapi hati nak letak jugak resepi Apple pie. Jadinya malam nih tak boleh nak tulis panjang, nanti tiba2 saya tertidur atas keyboard..eheksss.



Apple pie ni, bukan saja mudah dan senang tapi ianya juga sedap dan mengenyangkan. Saya makan satu pun dah rasa kekenyangan. Suami dan anak-anak pun suka. Bila kita masak yang mereka suka, jadi tak payah gaduh pasal nak makankan?. Saya ni dahlah anak-anak jenis memilih makan. Kadang-kadang pening kepala nak pikir masak apa. 


Oklah. saya dah tak boleh nak tulis cerita panjang-panjang, bantal rasa macam duk memanggil manggil jer. Sebenarnya saya satu family petang tadi, keluar jalan-jalan ke Hunua falls, itu yang letih yang amat nih. Meh lah kita tengok resepi apple pie yang saya ambil dari blogger pemes satu Malaysia..sapa lagi kalau tak Mat Gebu, cuma saya ada buat sedikit penambahan. Terima kasih banyak-banyak yer En Mat Gebu,,,memang gebu gebas gitu apple pie dia....


APPLE PIE


BAHAN INTI EPAL :
2 biji epal, hijau, kupas kulit, buang empulur dan dadu kecil ( saya guna 3 biji epal merah)
1/4 cawan kismis (terpulang nak guna kismis hitam atau kuning)
2 1/2 camca besar gula perang ( saya kurangkan kepada 2 camca jer )
1 camca teh jus lemon (saya ganti dengan parutan kulit limau mandarin)
50 gram mentega
1 batang kayu manis
3/4 camca besar tepung jagung
Secubit garam
sedikit esen vanilla

BAHAN LAIN :-)
Puff pastry secukupnya (mat guna jenama kawan saiz 4 inci x 4 inci)
Telur + 1/2 camca teh esen vanilla, dikacau rata.

CARA MEMBUATNYA :
  1. UNTUK INTI EPAL :- Panaskan mentega dalam periuk, kemudian goreng epal tadi bersama kismis, kulit kayu manis dan gula peerang hingga sebati dan gula mencair. Masak hingga epal lembut. Tambah tepung jagung dan lemon jus, kacau hingga pekat, padam kan api dan ketepikan Bila hilang wap panas, simpan dalam peti sejuk hingga dingin dan pekat.
  2. UNTUK SIMPLE APPLE PIE :- Ambil sekeping kulit puff pastry, kerat 2 dan satu lagi dikelar2 halus Letak inti anggaran 1 camca besar dibahagian tengah pastr yang tidak berkelar. Kemudian tutup dengan bahagia satu lagi, kemaskan dan tekan dengan garfu sekeliling puff. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry. Sapu kuning telur pada permukaan pastry.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemsan, Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan


No comments:

Post a Comment